9. lokakuuta 2017

Pesämme neliöt paremmassa käytössä: Olohuoneen muutos osa 1/3


Live Life Simply. 

Näihin kolmeen sanaan sisältyvä ajaton ja arvokas viisaus on osoittautunut elämässämme todella käytännölliseksi ja arvokkaaksi; kun elämän eri osa-alueita esimerkiksi ajankäytön ja tavaran haalimisen suhteen järkeistää, elämästä tulee paljon huolettomampaa, stressivapaampaa ja mielekkäämpää.

Siksi meilä on Heikin kanssa ollut jo kolmen vuoden ajan projektinamme soveltaa edellä mainittua lausetta omaan elämäämme ja tämän ratkaisun tuoman hyödyn havainneena meistä kumpikin voi koko sydämestään todeta, että päätös on ollut yksi parhaista valinnoistamme ikinä!

Eräs piirre miten tämä muutos tuntuu arkipäivän elämässämme, on pesämme sisällään pitävät neliöt.Kotimme viisikymmentäyksi neliötä ovat vuosien saatossa pitäneet sisällään mielestäni aivan liikaa tavaraa. Näin jälkiviisaana en voi kuin ihmetellä, miten kummassa olen jaksanut kantaa meille kassikaupalla koriste-esineitä, tekstiilejä, vaatteita sun muuta pikku härpäkettä täyttämään kotimme kaappeja ja asuntomme pinta-alaa.

Toki kaikkea en ole raahannut kotiimme kerralla. Pikkuhiljaa turhakkeiden määrä kolossamme vaan alkoi kasvaa. Lopulta se alkoi hidastaa siivoamista ja lisäsi myös stressiä, jota usein ylimääräinen materia tuo helposti mukanaan. Vähempikin kodintavara olisi siis riittänyt.


Hävettää siksi ihan myöntää, että olen ollut tavarahamsteri. Tähän hamstraukseen on toki ollut helppo syynsä työni kodinsisustuksen sekä muodin parissa, mutta kysyn silti itseltäni, mikä järki on ollut säilyttää kaapeissa esimerkiksi kahdeksaatoista eri pussilakanaparia ja lukuisia muita kodintekstiilejä, vaikka kotonamme on asunut vain kaksi henkilöä? 

Omalta kohdaltani voin todeta tähän syyn löytyvän minusta itsestäni; kaappien pursuaminen paljosta tarpeettomasta on kielinyt jonkinlaisesta tyytymättömyydestä itseeni ja ehkä osaamattomuudesta käsitellä tämän mukanaan tuomia tunteita. 

Näistä syistä ylimääräisestä tavarasta luopuminen on ollut pitkä ja aikaa vievä projekti. Se on vaatinut ajan ja voimien lisäksi myös henkistä kapasiteettia. Joihinkin tavaroihin on liittynyt eräänlaisia tunnesiteitä tai muistoja ja vaikka askeettiseksi ei tässä ole ollutkaan tarkoitus heittäytyä, tarpeettomista kaappien täyttäjistä on ollut työlästä luopua. Myöskään aiempia ajatusmalleja joita tavaran haalimiseen on liittynyt, ei ole ollut helppoa korvata uusilla, terveemmillä mielenmalleilla. 

Yhteenvetona tästä kaikesta siksi sanoisin, että korjaus aiempaan on vaatinut ennen kaikkea päänsisäistä muutosta. Jotta pystyisin onnistumaan uuden ajattelumallin omaksumisessa, minun tulisi olla itselleni täysin rehellinen ja muistuttaa itseäni tyytyväisyydestä, joka ei ole riippuvainen mistään aineellisesta eikä edes olosuhteista. Aito tyytyväisyys on jotain paljon syvällisempää ja vakaampaa: se on sisäistä rauhaa, joka perustuu tarkoitukselliseen elämään.


Jotta realismi tässä kaikessa avautumisessani kuitenkin säilyisi, tarkennettakoon, että kyllä edelleen pidän kauniista tavaroista ja viihtyisästä kodista. Olisihan se myös hassua, jos sisustuspainoitteisen lifestyleblogin pitäjänä kirjoittaisin, että kaikki tavara on turhaa tai ettei ihminen tarvitsisi mitään. Olennaista tässä muutoksessa aiempaan kuitenkin on, että nyt kotimme hyödykkeillä on omat paikkansa eikä niiden määrä ylitä epäkäytännöllisyyttä. 

Tähän liittyen harkitsen myös aina tarkkaan esimerkiksi tuoteyhteistöitä solmiessa onko minulla kyseisille tuotteille oikeasti käyttöä ja jos on, laitan aina vastavuoroisesti jotain kiertoon pitääkseni sisustustavaroiden ja -tekstiilien määrän vakiona. Näin pidän "itseni aisoissa" ja tämän lisäksi käyn vähän väliä läpi kaappejani katsoakseni, voisiko vielä jotain laittaa kiertoon.


Tämän postauksen teeman mukaisesti näette nyt yllä olevista kuvista viimeisen kolmen vuoden aikaiset muutokset olohuoneemme sisustuksessa:

Ylimmässä kuvassa vasemmalla on olohuoneemme juuri ennen mustan tapetin irroittamista ja seinän maalamista valkoiseksi. Tuossa kuvassa seinällämme on myös tämän hetkisten kahden sisustutaulun ja seinävalaisimien tilalla neljä sisustustaulua.

Seuraavassa kuvassa sisustus on muutoin sama, mutta matto ja olohuneen pöytä ovat eri kuin tällä hetkellä.

Ensimmäisessä kuvassa alhaalla sohvan yläpuolella on nykyisten julisteiden paikalla peili ja myös matto ja nojatuoli ovat vaihtuneet. Tuon sisustuksen aikana muuten ajattelin, että "onpa meillä vähän tavaraa", mutta kuvaa nyt katsoessani sitä on mielestäni ihan liikaa. Sohvaa vaivaa tyynyvitsaus ja sen lisäksi sohvan viereinen pöytävalaisin sivupöydän kanssa ovat tilaan nähden ylimääräisiä.

Oikean puolimmainen kuva alhaalta onkin sitten jo kolmen vuoden takaa. Tältä ajalta meillä ei taida olla olohuoneessamme mitään samaa, kuin tummanruskea laminaattilattia. Kuten näette, koriste-esineitä oli tuolloin melkoisesti ja arvaatte varmaan, että pölyjen pyyhkimiseen meni siivotessa aina eniten aikaa.

Tähän väliin haluaisin ystävällisesti tuoda vielä tiettäväksi, että käytäntö, jolla me olemme päättäneet yksinkertaistaa kotiamme ei tokikaan ole se ainut tapa tai tyyli - onhan makuja ja mieltymyksiä monia. Tämän postauksen tarkoituksena on siis ainoastaan ollut kertoa, miten me olemme havainneet hyväksi toteuttaa näitä uudistuksia ja miten olemme kokeneet ne toimiviksi.Kun nyt siis lopputulemana mietin tekemiämme muutoksia yksinkertaistaaksemme elämäämme, emme voisi olla tyytyväisempiä. Ja vaikka rehellisyyden nimessä myönnän aprikoineeni voisiko vähemmällä tavaralla ja työmäärällä tulla toimeen, mistään oikeasti tärkeästä ei ole täytynyt luopua. Päinvastoin. Kaiken luovutun tilalle on tullut stressittömämpi arki, tyytyväisempi mieli, levollisempi sydän ja onnellisempi elämä. Näitä ei saa ostettua millään rahalla vaan niiden perustana on jotain paljon moniuloittesempaa, kuin palava paperi. 

Mitä pidätte olohuoneemme lopputuloksesta? Entä onko teillä kokemusta tavaran vähentämisestä ja sen tuomista hyödyistä?

SHARE:

20 kommenttia

 1. Niin oli todella hyvää ja asiallista tekstiä postaus täynnä 😍 kiitos ja kumarrus!

  Voin enemmän kun kovasti yhtyä tuohon hamstraukseen. Uskaltaisin melkein sanoa että pienen ikäni olen ollut samanlainen. Tapa josta ei ole helppo luopua, mutta opittavissa kyllä. Samaan aikaan olen myös aina käyttänyt paljon kirppareita ja myynyt poiskin. Että jokin tasapaino säilynyt, edes jollain tapaa 🤣 nykyään se on vaan saanut uuden merkityksen ja ajattelen sitä laajemmin. Laitan nykyään siis mielellään kiertoon uuden tilalta, ja tällä tavoin ihan ajatellusti balanssi säilyy. 🤗

  Isot muutokset teillä kotona kolmen vuoden aikana! On ollut ilo seurata tätä matkaa ja sisustuksen muutoksen tuulia. 💕 tällä hetkellä kotonanne näyttää todella tyylikkäältä ja että siellä on hyvä olla ❤ kotoisuus, niin tärkeä asia! Juuri itsekin aiheesta rustasin 🤗

  Ihanaa uutta viikkoa kauniiseen kotiin 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Balanssin löytyminen onkin tässä varmasti se avainsana, joka määrittelee paljon. Hamstrauksesta voi tosiaan tulla ihan vain tapa ja kun se iskostuu tarpeeksi syvälle, siitä voi olla työlästä oppia pois. Mutta kun asiaa rupeaa pohtimaan laajemmin, kuten kirjoitit, aihe saa syvällisemmän merkityksen.

   Olisi muuten todella kiva nähdä teidänkin muutuneesta kodista läpileikkaus esimerkiksi kollaasin muodossa. Teidännkin kodin muutosta on ollut ilo seurata vuosen mittaan! <3

   Poista
  2. Kiitos tästä vinkistä, voisimpa heittää vanhoja paloja esiin! Iiik, jännää 🤗

   Poista
 2. Hyvä postaus ja voin niin yhtyä sanoihisi. Täällä toinen entinen hamstraaja. Uuden ostamisen sijaan olen tuunannut jo olemassaolevaa (spray kovassa käytössä) ja kierrättänyt tavaraa huoneesta toiseen. Sekä, odottanut sen oikean tavaran löytyistä, en siis ole tyytynyt väliaikaisiin ratkaisuihin. Ja, kun jotain uudistusta olen tehnyt, olen myynyt ja laittanut kiertoon vanhan. Näin ei myöskään ole nuo kaapit täyttyneet turhasta.
  Ja, oi kuinka olohuoneenne onkaan kokenut muutosta. Aika muuttuu ja tyyli! :)
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huojentavaa kuulla, että meitä hamstraajia on enemmänkin liikenteessä. ;) Tosi kiva, että otit esille myöskin tuon ekologisen puolen asiassa, että vanhaa tuunaamalla ja tavaraa kierrättämällä kaapit eivät liioin täyty ja balanssi säilyy. Kiitos todella hyvistä ajatuksistasi!

   Poista
 3. Olkkari näyttää nyt tosi hyvältä <3 Ihanaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana! Tämä pelkistetympi tyyli on nyt helpompi pitää siistinä ja tekstiileitä vaihtamalla siihen saa mukavaa vaihtelua. Oikein aurinkoisa syyspäivää myös sinulle! <3

   Poista
 4. Mukaansa tempaava postaus. On huojentavaa huomata että meitä on monia joilla sisustuksen tyyli on vaihtunut tiheästi, ennenkuin on löytynyt se oma juttu. Meilläkin on vaihtunut tiheään ja nyt vielä kerran saa muutokset tulla kun olen alkanut viehättyä hieman modernimmasta ja yksinkertaisemmasta tyylistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä, sen oman tyylin löytäminen on tosiaan vaatinut aikaa ja kokeiluakin, mutta toki iänkin karttuminen on ainakin omalla kohdallamme vaikuttanut mikä kodin tyyli on milloinkin tuntunut hyvältä.

   Olenkin huomannut myös teidän kodin muutoksen, todella kauniilta näyttää! :)

   Poista
 5. Erittäin onnistunut muutos, Jenna! Olohuoneenne on nyt todella raikas ja hyvässä tasapainossa. Mustassa oli toki oma särmänsä, mutta nyt tila hengittää ihanasti ja on mielestäni pehmeän kodikas, vaikka valkoista aina kliinisyydestä soimataankin. Pidän erityisesti uusista seinävalaisimista julisteiden parina. Tosi hauska nähdä olohuoneesta myös vanhempi versio. Niin se maku muuttuu. Home-kylttejä ja kulunutta ikkunankarmia on muuten löytynyt muinoin meiltäkin. ;)

  Kiitos muutenkin hyvästä ja avoimesta kirjoituksesta ja kokemuksista. Olen kanssasi tismalleen samaa mieltä siitä, mitä yksinkertaistaminen voi elämänlaadulle tehdä. Kyse ei ole pelkästä materiasta, vaan kaikesta sen ympärillä: arvoista, ajankäytöstä, kuormituksesta, henkisestä olotilasta. Minullekaan yksinkertaistaminen ei kuitenkaan tarkoita minimalismia, vaan oikeastaan tavoitteeni esteetikkona on rakastaa ja arvostaa kaunista tavaraa kahta tulisemmin. Että niillä tavaroilla, jotka meille jäävät ja joita vielä ostan, olisi erityisen suuri arvo. Mitään muuta, sitä niin sanottua krääsää, ei sitten tarvitakaan. Tähän aiheeseen tartun varmasti jossain vaiheessa omassakin blogissa. :) Tunnelmallista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura! Kiitos aivan todella paljon ajatuksistasi ja kun toit niin hienosti esiin tavaran vähentämiseen liittyvän syvällisen puolen! Rakastan myös käyttämääsi ilmausta "tasapaino", joka hyvin kuvastaa sitä, että kodin ollessa järjestyksellinen se ei todellakaan poissulje kauneutta ja koristeellisia ykstyiskohtia. Itsekin olen tässä matkan aikana oivaltanut, että juuri niistä tietyistä ja harkituista sisustuselementeistä tulee merkityksellisempiä kun sen kaiken ylimäräisen sälän on laittanut kiertoon.

   Odotan todella paljon myös omaa kirjoitustasi aiheesta ja olipa hauska kuulla, että myös teidän kodissa on joskus ollut Home-kylttejä ja ikkunapokia. :)

   Poista
 6. WAU! Ihan mieletön muutos ja pakko kyllä sanoa, että parempaan päin :) Mistä nuo ihanat lattialla olevat paperilyhdyt on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIitos Jossu, olen samaa mieltä, että muutos on positiiviseen suuntaan. :)
   Paperilyhdyt ovat Mia Design Shopista, ja lyhtyjen sisään olen sujauttanut led-tuikut. Heiltä löytyy myös verkkokauppa miadesign.fi. :)

   Poista
 7. Upea postaus ja puhut kyllä niin asiaa! Pikkuhiljaa täälläkin tavaramäärä on vähentynyt ja olo sen kuin parenee :) Kyllä se vaan vaikuttaa tosi moneen asiaan, kun ympärillä on ei ole sataa miljoonaa tavaraa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Olen ollut itsekin todella ylättynyt, miten suuri vaikutus sillä on mielen levollisuuteen, kun ympärillä ei ole tolkuton määrä ärsykkeitä. Siltikään se ei toki tarkoita, etteikö koti voisi olla kaunis ja koristeellinen vaan ehkäpä enemmän sitä, että tavaroilla on paikkansa. :)

   Poista
 8. Kaunista on ihastuimme noihin riisipaperilyhtyihin niin paljon,että oli pakko pistää tilaten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla! Tunnelmallisia syyshetkiä lyhtyjen loisteessa! :)

   Poista
 9. Ihanalta näyttää ja matto on ihana!
  Kaapin tyhjennys myös menossa ja ihana kun saa luopua krääsästä. Kovin vapauttavaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig