5. helmikuuta 2018

TOP 5 blogiperiaatteeni


Aika ajoin blogien pitäjät jakavat omia ajatuksiaan ja fiiliksiään siitä, millä periaatteilla he blogiaan kirjoittelevat ja mikä heidät on alun alkaen saanut perustamaan oman blogin. Tällaiset postaukset päästävät lukijat lähemmäksi sitä arkea, mitä kaikkea blogin pitämiseen saattaa sisältyä ja kuinka paljon yhdenkin postauksen tekemiseen voi kulua vaivannäköä ja työtunteja. Se mikä bloggaajan saa näkemään vaivaa bloginsa eteen voi tietenkin yksilöllisesti vaihdella, mutta uskaltaisin sanoa meitä kaikkia yhdistävän yhden tekijän: oman luovuuden kanavoimisen visuaaliseksi kokonaisuudeksi. Tämä voi oikeasti olla aika iso juttu, koska ainakin itse hahmotan monia arkisia asioita nimenomaan visuaalisuuden kautta eri aistien sekoittumisena, eli synesteettisesti. Tästä on myös monesti ollut apua esimerkiksi erilaisten kokonaisuuksien ja ulottuvuuksien hahmottamissa valokuvausta ja kirjottamista ajatellen. 

Ajattelin siksi itsekin päivittää alle omia periaatteita, joita noudatan oman blogini pitämisessä. Jos nämä herättävät teissä ajatuksia joko blogin kirjoittajan tai lukijan näkökulmasta, kommentoikaa vapaasti!

Oikea aika ja paikka. Blogin pitäminen harrastuksena antaa pääasiallisesti vapaat kädet sen päivittämiselle ja uusien postausten ideoimiselle. Eri asia on tietenkin sovitut yhteistyöt ja deadlinet, joissa on ilman muuta pysyttävä. Silti uusien tekstien luominen ja kuvien ottaminen vaatii aina tietyn "mielen taajuuden", jonka on vastattava työstettävän postauksen sisältöä. Ilman tätä taajuutta syntyy helposti "valkoisen paperin syndrooma", jota vastaan olen itsekin tuhannen kertaa taistellut. Sittemmin olen oppinut, että väkisin pusertaminen tuo harvoin kaivattua lopputulosta ja näinä hetkinä suljen suosiolla koneen seuraavaa inspiroivampaa hetkeä varten. Tämä säästää vaivan lisäksi aikaa ja myöskin hermoja. ;)

Vaihtuvat aiheet. Blogini sisustuspainoitteisena lifestyleblogina kattaa sisällään enimmäkseen sisustuksellisia aiheita, mutta ´lifestyle´ voi terminä sisältää lähestulkoon mitä vain. Siksi tykkään vaihdella kirjoitusaiheita laidasta laitaan niin kuulumisista pukeutumiseen kuin aamukahvista hyvinvointiin.
Minulla ei ole tällä hetkellä käytössä blogin sisältökalenteria, jolla jaksottaisin aiheiden ulostuloa, vaan kirjoitan täysin fiiliksen ja lennosta syntyvien ideoiden mukaan.

Realismi. Jotta aitous ja luonnollisuus blogin ulkoasussa että tekstissä säilyisi, niiden taustalla tehtävä työ tulee myös noudattaa realismia. Jos esimerkiksi postaan keväisestä petauksesta, petaan niin oikeastikin. Kuviin voi toki kokonaisuuden tai visuaalisuuden takia tehdä pieniä viilauksia esimerkiksi kääntämällä päiväpeiton sauman piiloon tai pöyhimällä tyynyjä ryhdikkäimmiksi, mutta pääasiallisesti pyrin aina kuvaamaan kotiamme sellaisena, kuin se oikeasti on.
Eri lukunsa on tietenkin sotkut, joita jokaisessa kodissa on enemmän tai vähemmän. Itse en viehäty likaisista tiskeistä tai pyykkikorin kalsari- ja sukkapyykeistä, joten siksi niitä ei nähdä myöskään blogissani, jonka pääpaino on arjen kauniimmissa asioissa.

Läpinäkyvyys. Edelliseen kohtaan liittyen pidän tärkeänä sekä teksteissä että kuvissa niiden läpinäkyvyyttä. Läpinäkyvyys ei tietenkään tarkoita sitä, että blogista välittyisi bloggaajan koko elämä, koska medialukutaitoisina jokainen lukija ymmärtää, että blogiin päätyy vain osa sen takana olevan persoonan elämästä.
Läpinäkyvyys kattaa kuitenkin useita seikkoja sisällään, kuten tekstien rehellisyyden, blogin aitouden, lukijoiden huomioimisen ja yhteistöiden merkitsemisen asianmukaisesti heti tekstin alkuun. On muuten mielenkiintoista, että tutkimusten mukaan kuluttajia ei lähtökohtaisesti ärsytä kaupallisten yhteistöiden lisääntyminen blogeissa, vaan lähinnä se, jos niitä ei merkitä läpinäkyvästi.

Suuret kuvat ja selkeä kieli. Yksi syy miksi nautin blogin pitämisestä on linssin läpi nähtävän kauneuden ja inspiroitumisen taltioiminen valokuviksi. Samasta syystä tykkään itsekin vierailla muutamissa lempiblogeissani ja lukijan näkökulmasta huomioni vangitsee aina ensimmäiseksi suuret, tarkat kuvat. Kun kuvien ympärille on lisätty vielä helposti luettavaa ja puoleensavetävää tekstiä, on lukukokemus miellyttävä. Tätä kaavaa yritän itsekin noudattaa eli postata reilun kokoisia ja teräviä kuvia. Teksin suhteen vältän kirja- että puhekieltä muodostaen sanaryhmiä jotain näiden kahden väliltä.
En kuitenkaan ole bloggaamisessa ammattilainen, mutta yritän olla vertaamatta itseäni tarpeettomasti muihin. Paremmilta voi toki aina oppia lisää, mutta tietynlainen negaation kautta tapahtuva vertailu voi vain masentaa tai turhauttaa. Tämä pätee tietenkin elämässä ylipäänsä.

Tässä oli viisi perusperiaatetta, joita parhaani mukaan yritän toteuttaa blogissani. Mukaan mahtuisi toki muitakin asioita, mutta tässä on mielestäni yksiä tärkeimpiä. Kaikki nämä piirteet ovat myöskin sellaisia, joista ei koskaan valmistu vaan aina on uutta opittavaa. Siksi blogin pitäminen onkin minulle niin nautittavaa - se on yksi tapa olla luova. SHARE:

12 kommenttia

 1. Tämä postaus oli varsin loistava ja toi hymyn huulille 😍 ihan äärettömän loistavat asiat nostit esille 😍 siksi tänne sinun blogiin palaa aina suurella ilolla koska teet suurella sydämellä tätä ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tämä aihe tuntui minusta tärkeältä ja siksi halusin panostaa siihen ajan kanssa. Kiitos sinulle sanoistasi ja omasta suloisesta blogistasi Seija! <3

   Poista
 2. Hei tämähän oli hyvä kirjoitus! Ajankohtainen, realistinen ja kaikilta osilta sellainen, että itsekin bloggajana ajattelen samalla lailla! Lukijat arvostavat aitoutta ja rehellisyyttä. Niin minä uskon. Aitoutta ei voi teeskennellä. Sitä joko on tai ei ole aito. Aitous on tavallaan aika pelottavaa. Koska sillä lailla paljastaa itsestään väistämättä sioita, joiden suhteen voi olla hyvinkin haavoittuvainen, sitä avaa itsensä lukijoiden edessä. Se on kaikessa haavoittuvuudessaan samalla hyvin kiehtovaa - oikea elämä. Tästä minäkin juuri kirjoitin tämän päivän postauksessani. Ja toinen asia - luovuuden ilmaiseminen - on yksi tärkeimmistä asioista miksi nautin blogin pitämisestä. Suunnittelu, sommittelu, visualistointi...ja kun lopputulos on juuri se mitä hakikin, tunne on palkitseva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidit aiheesta ja kiitos kun jaoit omatkin kokemuksesi asiasta! <3
   Siskoni sanoi joskus viisaasti, että yleensä ihmiset arvostavat täydellisyyden sijasta aitoutta. Tämä ajatus on ollut usein mielessäni ja sopii erinomaisesti myös blogin pitämiseen. Ja miten oikeassa oletkaan, kuinka palkitsevaa oman kädenjäljen näkeminen voikaan olla! Ihminenkin rakastaa luomista. ;)

   Poista
 3. Voi että, kumpa muutkin blogit pohtisivat tällaisia asioita! Esimerkiksi tuo selkeä kieli. Huoh, se vaan on niin, että sellaista tönkköä suomea on tosi kurja lukea. Ei ole kiva jos yhdyssanat on hukassa ja kielioppi vähän sinne päin. Ja sitten; läpinäkyvyys! Sun blogi on erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka kuinka hyvin läpinäkyvyys on hoidettu. Siksi tänne, sum blogin pariin on mukava aina palata. Susta ei jää esim sellainen kuva, että mielistelet jotain tahoa, oli se sitten muut bloggaajat tai vaikka ne yhteistyötahot. Ja mulla on ainakin sellainen kuva, että teet sellaisia yhteistöitä, jotka sua kiinnostaa aidosti. Tätä samaa ei voi sanoa monesta muusta blogista. Ja itsellä on henk koht sellainen mielikuva, että moni bloggaaja on vain ilmaisen tavaran perässä. Surullidta ja jopa vähän koomista.

  Mutta niin se vain on, että sun blogin aito fiilis välityy tänne lukijoille ja siksi seuraan sun blogia. Olisi kiva löytää muitakin suomalaisia lifestyle/sisustusblogeja, joita seurata. Mutta tuntuu, että juurikin tuo kieliasu ja läpinäkyvyys ovat vähän sinnepäin...

  Kiitos sinulle tästä blogista! 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämä postausaihe nousi jostain todella vahvasti mieleeni, ja pohdin näitä aiheita pitkään. Jotkin näistä seikoista tosin ovat sellaisia, joita blogin pitäjänä pitää aivan itsestäänselvyyksinä -aivan kuin Jenni tuossa alla hienosti sanoi. Mutta toisaalta se, mikä itselle on sanomattakin selvää voikin olla aihe, josta lukijat nauttivatkin erityisen paljon. Siksi blogin pitäjänä on mukavaa vaihdella aiheita ja myös raottaa verhoa blogin pitämisen takaa.

   Blogiyhteistyöt ovat aihe, joka aika ajoin nostattaa erilaisia tunteita. Aihe on tällä hetkellä luonnoksissani työn alla ja palaan aiheeseen pian. :)

   Kiitos sinulle todella paljon!! <3

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus ja aihe, jota pitää itse ehkä itsestäänselvyytenä, mutta eihän se sitä lukijoille ole välttämättä. Hyvään aiheeseen siispä tartuit! :)

  Aurinkoisia talvipäiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Jenni! Todella hyvin sanottu, että bloggajana aihetta voi pitää jopa itsestäänselvyytenä, mutta lukijoiden näkökulmasta aihe saattaakin olla kiehtovaa lukea.

   Ja kiitos! Tänään saatiin nauttia auringosta, toivottavasti kirkkaat säteet hellivät meitä myös huomenna! <3

   Poista
 5. Voisit haastaa muut bloggaajat pohtimaan tätä myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että aihe oli mieleen. Tällä kertaa en laittanut haastetta eteenpäin, mutta silloin tällöin blogin pitäjät nappaavatkin haasteen matkaan. :)

   Poista
 6. "jos esimerkiksi postaan keväisestä petauksesta, petaan niin oikeastikin. Kuviin voi toki kokonaisuuden tai visuaalisuuden takia tehdä pieniä viilauksia esimerkiksi kääntämällä päiväpeiton sauman piiloon tai pöyhimällä tyynyjä ryhdikkäimmiksi, mutta pääasiallisesti pyrin aina kuvaamaan kotiamme sellaisena, kuin se oikeasti on"

  Mulla taas on aina pistänyt silmään blogia lukiessani miten samat tavarat pyörivät paikasta toiseen riippuen siitä mitä kuvaat. Esimerkkinä tuo infinity flower kukkaämpäri on joko yöpöydällä, hyllyllä tai sohvapöydällä. Ellet sitten omista montaa samanlaista? Samoin tuo Lapuan kankureiden villapeitto vaihtaa tiuhaan paikkaa, ja tuntuu että se aina on "sattumoisin luonnollisesti" siellä paikalla mitä kuvaat :D Eikä siinä mitään, varmasti itse tekisin samoin, ne ovat kauniita esineitä ja tuovat estetiikkaa kuviin, mutta ehkä en silloin kehtaisi väittää että kotini on juuri luonnollisesti tällainen kun sitä kuvaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos palautteestasi. Minusta hyvä medialukutaito sisältää sen, että lukija uskaltaa ja pystyy kyseenalaistamaan luetun perustellusti. Kun sen tekee hyvässä, rakentavassa hengessä niin sujuva vuorovaikutus sekä lukijan että kirjoittajan välillä pysyy ja parhaimmillaan jopa syvenee. Joten kiitos ajatuksestasi!

   Sinulla on tarkat silmät ja huomiosi oli hyvä. Tuo kuvissa näkyvä Lapuan Kankureiden torkkupeitto että Infinity Flower boxi on tosiaan näkynyt useissa kuvissani sekä makuuhuoneen että olohuoneen sisustuksessa. Ne ovatkin olleet ja ovat yhä sellaisia "seilaajia", koska pidän molemmista niin paljon!

   Tällä hetkellä meillä on näitä torkkupeittoja kaksi: toinen makkarissa ja toinen olohuoneessa. Mutta tuon harmaan torkkupeiton ollessa ainoa, se seikkaili meillä näin: Aamulla pedatessani sängyn asetin torkkupeiton aina sängynpäätyyn, koska kissamme rakastaa nukkua siinä sen päällä päiväunet. Iltapäivisin ja iltaisin puolestaan kietouduin torkkupeittoon sohvallemme kun vaihdoimme Heikin kanssa päivän kuulumiset. Ja illalla kun menimme nukkumaan, torkkupeito "palautui" taas sängyn jalkopäätyyn, koska kissamme nukkuu vieressämme torkkupeiton päällä yöunet. Ja aamulla homma alkoi taas alusta. Mutta nyt meillä on näitä torkkupeittoja kaksi; harmaan lisäksi sininen (josta kirjoitan myöhemmin), joten toinen on makkarissa ja toinen olohuoneessa. Näitä peittoja vaihtelen myös päikseen ihan fiiliksen mukaan. (Entisenä visualistina rakastan tehdä tällaisia pieniä vaihdoksia huoneiden välillä. Ehkä entisen ammattini työmoodi on jäänyt vähän päälle.)

   Ruusuboxikin vaihtaa usein paikkaa, koska pidän siitä niin valtavasti, että kokeilen usein mihin se vielä voisi sopia. Se olikin pitkään ikkunan laudalla, välillä olohuoneen pöydällä tai makkarissa, mutta nyt laitoin sen suoralta päivänvalolta hetkeksi piiloon vitriiniimme - tosin aivan näkösälle.

   Olen muuten pohtinut tuota samojen sisustuselementtien näkymistä samoissa kuvissa sen kannalta, ovatko kuvani pelkkää toistoa ja voiko niistä kukaan ylipäätään inspiroitua. Blogin pitäjänä en kuitenkaan elä blogiani varten vaan bloggaan elämää varten. Siksi en joka kuvaan jaksa vaihtaa tekstiilejä toisiin, koska en oikeastikaan niin tee. Mukaan tulee toki ekologinenkin puoli, koska en suosi vaatteissa tai kodin tekstiileissä kertakäyttökulttuuria. Siksi ne kodin elementit, joita meillä on ovat, ovat oikeastikin käytössä.

   Toivon, että tämä selvensi asiaa ja toivon, että tunnet, että minulta voi aina kysyä, jos jokin mietityttää. Sitä varten tämä kommenttikenttä onkin olemassa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig