12. kesäkuuta 2017

Blogiyhteistyöt - riski vai mahdollisuus?


Aika ajoin tapetille nousee keskustelu bloggaajien tekemistä kaupallisista yhteistöistä. Sitä mukaa kun keskustelu niistä virisee, esiin tulee niin lukijoiden kuin blogin pitäjien mielipiteitä asiasta. Joitain lukijoita kaikki blogin kautta tehdyt yhteistyöt ärsyttävät, osa pitää niistä ja toiset eivät kiinnitä niihin lainkaan huomiota. Miten minä ja sinä suhtaudumme niihin?Muistan vuosien takaa lukeneeni säännöllisesti erästä blogia, jonka postaukset alkoivat pikkuhiljaa muistuttaa jollain tasolla tuotekuvastoa. Joka kerta kun blogi päivittyi, siinä esiteltiin blogin kautta saatuja uusia tuotteita ja kannustettiin myös lukijoita ostamaan niitä. Jossain vaiheessa huomasin klikkaavani yhä useammin blogista muualle, kunnes postausaiheet jälleen "normalisoituivat" ja palasivat aiemmin totuttuun tyyliin. Sittemmin samassa blogissa yhteistyöt jatkuivat, mutta enää ne eivät haitanneet, koska minulle lukijan näkökulmasta ne eivät olleet enää blogin koko sisältö. Mikä niissä yhteistöissä sitten ärsytti? Blogin pitäjänä minulla on vuosien saatossa ollut mahdollisuus tehdä todella mielekkäitä yhteistöitä muutamien eri yritysten kanssa. Osa näistä yrityksistä on ottanut yhteyttä minuun ja toiseen puoleen minä olen ollut yhteydessä. Jokainen näistä yhteistöistä on ollut kuitenkin sellainen, joka on aidosti minua kiinnostanut ja jonka olen voinut allekirjoittaa. Kun varmuus oman blogin pitämiseen on sitten kasvanut, olen myös uskaltanut kohteliaasti kieltäytyä yhteistyötarjouksista, jotka eivät ole tuntuneet omiltani, tai joiden palveluja en ole tarvinnut.

Yhteistöitä solmiessa ja postauksia toteutettaessa olen todennut, kuinka paljon niiden toteuttamiseen liittyy sellaista työtä, joka ei välttämättä näy ruudun toiselle puolelle. Yhden postauksen valmiiksi saamiseen voi kulua heittämällä kaksinumeroisen tuntimäärän verran aikaa sen lisäksi, että vastaa sähköposteihin, ottaa postausta varten tarvittavat kuvat, editoi ne ja jakaa tekstin sosiaalisen median eri kanavissa. Itse en ainakaan tällä tahdilla pääse kovin paljon rikastumaan, vaikka pidänkin blogiani jossain mielessä työnäni. Älkää kuitenkaan käsittäkö väärin - olen nauttinut jokaisen solmitun yhteistyön toteuttamisesta ja ne ovat olleet minulle blogitaipaleeni aikana myös suuria luottamuksen osoituksia. Tässä kappaleessa kerrottu taustaksi vain sille, että yhteistyöpostauksiin nähty vaiva ei aina näy ulospäin.


Mikä yhteistöissä sitten voi otsan laittaa kurtulle? Kun mietin tätä lukijan näkökulmasta postauksen alussa kerrotun esimerkin kautta, tulin siihen tulokseen, että jos yhteistyö vaikuttaa tehtäneen pelkästään yhteistyön vuoksi ilman todenmukaista tarttumapintaa, siihen voi olla vaikeaa samaistua. Toisekseen liian vilkas yhteistyötahti voi olla se harmittava juttu. Kolmanneksi joskus voi jopa vaikuttaa siltä, että bloggaaja saa kaiken haluamansa ilmaiseksi tekemättä "oikeaa työtä."

Saako bloggaaja kuitenkaan kaikkea ilmaiseksi ja voiko blogi olla nykypäivänä työ, jolla elättää itsensä?

Monen muun blogin pitäjän tavoin olen todennut, että mikään blogiin liittyvä etu tai korvaus ei tule ilmaiseksi. Ensinnäkin blogin pitämiseen on tavallisesti täytynyt käyttää paljon aikaa -jopa vuosia- ennen kuin yritykset kiinnostuvat siitä kaupallisessa mielessä. Ja koska aika on rahaa, blogiin nähty vaiva käy valuutasta. Toiseksi, kuten todettua, yhteistyöpostausten toteuttamiseen kuluu poikkeuksetta aikaa ja kommunikointia eri tahojen kanssa. Kolmanneksi, kaikki rahaksi muutettavat edut ovat bloggaajalle veronalaista tuloa. Siksi lause "pitäisikö minunkin aloittaa bloggaaminen, jotta saan kaiken ilmaiseksi" ei valitettavasti ole niin yksioikoinen. Blogin aloittamisen toki kuka vaan saa ja voi aloittaa, mutta pelkästään yhteistöiden toivossa se voi olla raskas tie. Siksi kannustan jokaista omaa blogia pohtivaa miettimään ensin sen oman jutun mikä tekee blogista persoonallisen, ja kun sen eteen on nähty tarpeeksi vaivaa ja aikaa, yritykset saattavat hyvinkin kiinnostua yhteistöistä kanssasi.

Toisaalta ne bloggaajat, jotka tekevät blogiaan ihan ammattinaan pääasiallisena tulonlähteenään voivat postata hyvinkin usein toteutettavista yhteistöistään. Nämä yhteistyöt ovat myös heidän tulonlähteenä eli ne tuovat leivän pöytään. Se miten he sen tekevät, voikin vaikuttaa siihen kuinka moni lukija yhteistyöpostauksen lukee loppuun saakka. Esimerkiksi pari lempibloggariani, jotka kirjoittavat ammatikseen, osaavat toteuttaa postaukset todella kivasti ja luonnollisesti ilman päälle liimattua kaupallisuutta. Tällaisia postauksia lukeekin toistuvasti mielellään ja usein niistä hyötyy lukijatkin esimerkiksi jonkin alekoodin tai ainakin postauksen tuoman inspiraation muodossa. Tämä mielessä pyrin itsekin kirjoittamaan jokaisen yhteistyöpostaukseni luonnollisesti samassa linjassa blogini muidenkin postausteni kanssa. Aitous onkin yksi asia, jota yritykset että lukijat arvostavat.

Keskustelua blogiyhteistöistä voi siis lähestyä monesta eri näkökulmasta ja uskon, että myös jokainen blogin pitäjä osaa tuoda aiheen käsittelyyn jonkin mielenkiintoisen viisteen. Nyt olisikin mielenkiintoista kuulla, mitä ajatuksia tai tunteita aihe teissä herättää? Ovatko blogiyhteisyöt mielestänne riski vai mahdollisuus?

SHARE:

18 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus. Itse kuulun siihen kategoriaan joka ei niin paljon välitä yhteistyöpostauksista, paitsi jos aiheena jokin oikeasti itseäni kiinnostava tuote. Monen blogin lukemisen olen lopettanut juuri sen takia kun se on alkanut täyttyä omaan makuun liiallisesta mainonnasta ja sitten seuraavia kuvia nähdessä, aikaisemmat yhteistyönä tulleet tuotteet onkin hävinneet. Hyvänmaun mukaan ja etenkin hyvinvointi tuotteisiin liittyvät tuotteet saa enemmän minut näyttämään vihreää valoa.

  Omassa blogissani en aijo yhteistyöpostauksiin lähteä jos niitä joskus vastaa tulisi lisää, yhdestä olen kieltäytynyt jo koska en koe omaksi jutuksi kaupallista mainontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvästä keskustelun aloituksesta Meiju! Tässä tämän aiheen moniulotteisuus juuri tuleekin esiin kun asiaa voi lähestyä monelta eri kantilta rakentavassa, hyvässä hengessä.

   Itsekin huomaan lukevani herkemmin jonkin yhteistyöpostauksen silloin, kun aihe on erityisen mielenkiintoinen tai koskettaa arkeani jollain tavalla muuten. Toki sitten on niitä blogin pitäjiä, joiden kirjoitustyyli on itsessään jo niin puoleensa vetävä, että heidän kaikki postaukset tulee luettua aiheesta riippumatta. Siksi aihe on niin mielenkiintoinen, ja sitä voi lähestyä useasta eri näkökulmasta.

   Hienoa, että sinulla on vahva visio millä lailla koet blogisi vahvimmin omaksesi; se onkin eräs tapa halllita blogin sisältöä ja tehdä siitä juuri oman näköinen. :)

   Poista
 2. Tämä oli todella hyvä aihe. Olet joka asiassi enemmän kuin oikeassa. Lukijalle välittyy todellakin helposti "ilmaista kamaa satelee ovista ja ikkunoista" fiilis kun todellisuus todellakin on jotain ihan muuta.
  Itse kuvaaminen käy jo työstä kun yhteistyöjutuissa haluan olla vieläkin tarkempi kuin ns. normaali postauksissa. Siihen sit metsästelet tietoa tuotteesta jne... ja koitat kirjoittaa niin ettei se kuuloistaisi pelkältä mainokselta. Olen suosiolla sanonut EI yhteistöille jotka eivöt vain kertakaikkiaan ole minun näköisiäni.
  Tälläkin hetkellä minulta on tuloillaan yhteistyöpostaus jossain vaiheessa josta olen itse jopa maksanut sievoisen summan valuttaa, eli yrittäjä tarjosi minulle tuotetta jonka halusin huomattavasti isompana, tähän yrityksellä ei ollut mahdollisuus vaan itse kustansin ns. erotuksen tarjottuun tuotteeseen ja sain näin sen isomman tuotteen jonka ehdottomasti halusin, eli ei kovin ilmasta tämäkään. Enemmän voi puhua, että kävin alennus myynneissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni, minusta on hienoa, että tästäkin usein paljon tunteita ja ajatuksia herättävästä aiheesta voidaan puhua avoimesti ja näin hienolla, rakentavalla tavalla.

   Tunnistin itsenikin hyvin kuvauksestasi, jossa yhteistyöpostauksiin haluaa ilman muuta laittaa likoon kaikki osaamisensa. Näinhän se on varmasti toki myös omissa arkitöissämme; haluamme antaa palkallemme kunnon, tunnollisen vastineen.

   Mielenkiintoni heräsi tulevasta yhteistyöstäsi, jään innolla odottelemaan postauksen näkemistä! :)

   Poista
 3. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Itse en ole tehnyt yhteistyötä minkään yrityksen kanssa, joten en voi ottaa siihen kantaa, kuinka paljon menee aikaa jne. Oli se sitten yhteistyöpostaus tai ns tavallinen, aikaa saa kulumaan rutkasti. :)
  Tänä keväänä olen jättänyt muutaman blogin pois säännölliseltä lukulistaltani, juurikin tuon jatkuvan yhteistyöpostausten vuoksi. Blogeista on hävinnyt ns aitous ja blogit ovat muuttuneet juurikin mainitseviksesi kkuvastoiksi. :)
  Mutta, onneksi blogeja löytyy meille jokaiselle lukijalle, saa itse valita mitä lukee.
  Niin, ja vielä näihin yhteistyöpostauksiin. Ovat minusta ihan kivoja ja saa uusia vinkkejä, mutta rajansa kaikella.
  Sateiset terveiset Raumalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa kun osallistuit aiheen käsittelyyn! :)

   Hieno näkökulma, että blogimaailmassa riittää blogeja varmasti jokaisen makuun ja tyyliin. Toisaalta nekin yhteistyöpostaukset, jotka saattavat meidän näkökulmastamme saada kuvaston tunnun, saattavat olla juuri niitä postauksia, jotka inspiroivat ja puhuttelevat joitain toisia erityisellä mielenkiinnolla. Siksi aihe onkin minusta niin mielenkiintoinen ja monisyinen ja sitä voi lähestyä monelta eri kantilta. Kiitos paljon hyvistä ajatuksistasi! :)

   Poista
 4. Itse olen tehnyt paljon yhteistöitä, mutta yritän kyllä aina valita ne niin, että olisin tuotteen muutenkin halunnut. Kotiäidin "palkalla" yhteistyöt ovat minulle ihan luksusta, sillä en pystyisi monia juttuja ilman blogia toteuttamaan. Ehkä eniten tökkii yhteistyönä sellaiset pankin, vakuutusyhtiön tms. kanssa toteutetut jutut tai liiallinen mainostus, tyyliin "tää keksi on vaan sairaan hyvää" tai pakastepizza on niin mahtava. Mutta en ole kyllä yhtään blogia skipannut yhteistöiden vuoksi, saatan jotkut postaukset jättää lukematta. Se kommentti, että saa kaiken ilmaiseksi on kyllä kuultu ja en edes enää jaksa perustella, kuinka hirveästi tuotteiden eteen lopulta tehdään työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja kommentistasi ja kun toit aiheeseen mukaan uuden, jälleen hyvän näkökulman!

   Blogia voi sen työmäärään nähden kutsua monella tapaa työksi (vaikka sitä ei palkkatyönä tekisikään) joten yhteistyöt ovat siinäkin mielessä hyvin "ansaittuja" ja voivat mahdollistaa bloggaajalle sellaista, mitä voisi muutoin olla vähemmän mahdollista toteuttaa. Toki tässä taas tullaan juurikin siihen kohtaan, että nämäkään edut eivät tule ilmaiseksi, vaan vaativat aina tehdyn työn, jonka yhteistyöpostaukset onnistuakseen vaativat.

   Kiitos paljon, kun toit tömän arvokkaan näkökulman aiheeseen! :)

   Poista
 5. Olen kanssasi samoilla linjoilla Jenna ☺️ Osasit sanoittaa ajatuksiasi hienosti. Olen myös huomannut että yhteistyöt tuovat mukanaan pienen paineen, koska haluan onnistua yrityksen & lukijan näkökulmasta katsottuna ja samalla olla oma aito itseni.

  -Vilma

  www.so-up.fi/byvilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aurinkoinen ja kiva kun toit näkemyksesi mukaan keskusteluun! :)

   Olen huomannut tuon saman "paineen", jonka toki muutenkin tunnollisena työntekijänä haluaa palkkansa vastineeksi antaa; hyvin tehdyn työn ja tässä kohtaa myös lukijoille sen, mitä he toivovat postausesta saavansa. Erittäin hyvän pointin toit mukaan aiheeseen, kiitos! :)

   Poista
 6. Moi!
  Tosi mielenkiintoinen! Mua henk koht ärsyttää jos blogin sisältö on pelkkää yhteistyötä ja juuri sun mainitsema tarttumapinta sekä myös bloggaajan "oma ääni" jäävät taka-alalle. Oon myös törmännyt siihen, jotkut bloggaajat kehuskelevat kuinka saavat ilmaista tavaraa blogin kautta. Etenkin näinä aikoina musta olisi tärkeää ottaa huomioon myös ekologinen ajattelutapa. Tekeekö tavarat ihmisen tänä päivänä onnelliseksi?

  Näitä yhteistöitä ja arvontoja on nykyään NIIIN paljon, että aitous on hävinnyt. Moni ennen hyvä blogi on musta pilannut itseään näiden yhteistyöpostausten vuoksi. En tiedä onko joku ahmeus iskenyt, kun ilmaista tavaraa saa. Itse en jaksa lukea postauksia missä hehkutetaan maasta taivaisiin esim. ulkovalaisimia, vilttejä, eri vaatteita sukista lähtien.

  Itse liputan aitouden puolesta!💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos paljon kun osallistuit keskusteluun ja toit esiin oman näkökulmasi. :)

   Aihe on kyllä varsin moniulotteinen ja voi nostaa myös tunteita pintaan -siksi niistä onkin mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia hyvässä hengessä.

   Itsekin lukijan näkökulmasta ja myös bloggaajan arvostan tarttumapintaa ja hyvin kuvailemaasi bloggaajan "omaa ääntä." Toki silloin, jos blogi on bloggaajan palkkatyö, niin eteen saatta tulla yhteistöitä, joihin oman äänen laittaminen voi olla haasteellisempaa. Monet bloggaajat toki osaavat nämäkin yhteistyöt toteuttaa todella taitavasti. :)

   Kiitos paljon ajatuksistasi ja ihanaa aurinkoista kesäpäivää!

   Poista
 7. Hyvä aihe! Hienoa et puhut myös tällasista ns epäkohdista blogimaailmassa. Oon sun kanssa samaa mieltä, et jos tekee liikaa yhteistöitä nii blogi alkaa muistuttaa kuvastoa ja aitous häviää. Ite olen lopettanut lukemasti muutamaa ns isompaa sisustusblogia just siksi, kun ne ovat pelkkää yhteistyötä. Ja jos oon oikein ymmärtänyt niin jos bloggaaja kuuluu esim indiedaysiin, täytyy hänen tehdä joku sovittu määrä postauksia/ viikko ?! Tästä oon huomannut, et postauksien taso on laskenut ja paljon, kun kirjoitellaa vaa kuulumisia ja ns täytepostauksia.

  Kivaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Ellen ja kiitos kun toit keskusteluun mukaan ajatuksiasi!

   Nostit todella hyvän näkökulman juttuun mukaan. Itse en osaa ottaa kantaa, onko blogiportaalehin työkseen bloggaavilla bloggaajilla yleensäkään mitään tiettyä postaustahtia viikkotasolla, mutta jos näin on, niin voisin kuvitella, että palkan eteen on tehtävä tietty määrä työtä - kuten missä tahansa muussakin ammatissa. Toki silloin blogin pitäminen tarttumapintaisena on haasteellisempaa verrattain niin sanottuihin harrastelijabloggareihin, mutta monet ammattibloggaajat osaavat tämän jalon taidon hienosti. Ja niin kuin joku lukija yllä hienosti sanoikin, blogeja on moneen makuun ja varmasti jokainen lukija löytää omansa.

   Kiitos kun nostit esiin tärkeän näkökulman, upeaa että aiheesta voidaan puhua näin avoimesti ja hyvällä mielellä. Aihe voi nostaa pintaan tunteita, kuten itsekin tekstissä kerroin, mutta siksi aiheesta on hienoa puhua. Ihanaa päivää sinne!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus mielenkiintoisesta aiheesta! Tämä on varmasti aihe, joka puhuttaa niin kauan kun on blogeja ja yhteistöitä.

  Samoilla linjoilla sun ja edellisten kommentoijien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Minnea Muru! Olen samaa mieltä, että tämä aihe on varmasti "kestosuosikki" ja juurikin sen mielenkiinnon vuoksi paljon puhututtava. Kiitos kun jätit ajatuksiasi!

   Poista
 9. Juu mä oon myös sitä mieltä, että nykyään on liikaa yhteistyöpostauksia. Ja on outoa, et jotku bloggaajat leuhkivat saamillaan ilmaistavaroilla. Myös vlogipuolella on yhteistyö videjä ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa kuulla, jos jotkut bloggaajat ovat näin toimineet. Toki ammattibloggaajille yhteistyöt kuuluvat heidän työnkuvaansa mutta kehuskelevat tyyli on tietenkin asia erikseen. Kiitos keskusteluun osallistumisesta!

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig