19. lokakuuta 2017

Mikä blogeissa viehättää?


Istun lämpimässä sohvannurkassa teekuppini kanssa ennen nukkumaanmenoa ja mieleeni juolahti yks kaks yllättäin postausaihe, josta olisi mukavaa kuulla myös teidän näkemys. Pohdin tätä aihetta nimittäin aamulla meikatessani ja vaikka se teemaltaan ei olekaan se päivän polttavin, riittäisi tästä uskoakseni jutun juurta vaikka kuinka.

Blogit. Nykyajan ilmiö, joka välillä tuntuu jopa hieman hiipuvan suosiostaan kunnes se taas ottaa reilun harppauksen eteenpäin. Ja kun blogien suosio kasvaa, kasvaa myös niiden määrät. Minusta ainakin tuntuu, että olen aivan pihalla uusimmista blogeista ja toisaalta tämä on myös luonnollinen jatkumo sille, etten ehdi seuraamaan kuin muutamaa blogia silloin tällöin. Joka tapauksessa, tässä kohtaa tullaan siihen, mikä aamulla ripsiväriä silmiini levittäessä tuli mieleeni. 

Mikä blogeissa viehättää? Tai tarkemmin kysyttynä, mikä blogeissa teitä lukijoita viehättää? 

Onko se kauniit, valoisat kuvat vai blogin pitäjän uniikki kirjoitustyyli, joka saa huomionne? Onko se aikakauslehtien tyyliä hipova kokonaisuus vai sittenkin sopivan kotoinen rouheus, johon samaistutte? Vai perustuuko viehtymiseenne nimenomaan samaistuttavuus tai ehkä unelma jostain, jota toivoisitte itsekin peilaavanne?


Omat viehtymykseni lukemiini blogeihin perustuvat aina samalle yhtälölle; ne ovat visuaalisesti kauniita ja mielenkiinnon herättäviä. Kuvat ovat tarkkoja ja tarpeeksi suuria. Niiden ulkoasussa on inspiroivaa ja hyvän mielen tuovaa kauneutta olematta silti kuitenkaan loppuun saakka aseteltuja. Pieni rosoisuus luokin näihin blogeihin tunnelmaa ja myös bloggaajien kuvaustapa on tunnistettavissa. Näiden lisäksi ruudun takana olevan viestijän kirjoitustyyli on mutkaton, selkeä ja persoonallinen. Ajatus ei karkaa käsistä vaan pysyy tietyjen raamien sisällä. Myös aiheet vaihtelevat sopivalla temmolla, silloin tällöin jopa yllätyksellisesti.

Kaikista tärkein näistä blogeista aistittava ominaisuus on kuitenkin aitous, joka ilmenee muun muassa vilpittömyytenä ja rehellisyytenä. Aitous kuvastuu kuvissa havaittavasta arkirealismista tai vaihtoehtoisesti omasta visiosta, jonka kuvanottohetkellä on saanut. Toisaalta aitous ei tarkoita sitä, että blogin pitäjän yksityiselämän kaikki osa-alueet tulisi saattaa tunnetuiksi, sillä jokaisen blogin lukijan toivoisi ymmärtävän, että on täysin blogin pitäjän päätettävissä, kuinka paljon itsestään tuo julkisesti esille. Aito kirjoittaja voi siis olla myös silloin, kun jättää tarkoituksella elämän tietyt osa-alueet blogin ulkopuolelle. 

Nyt olisikin todella mielenkiintoista kuulla, mihin asioihin te kiinnitätte blogeissa ensimmäiseksi huomionne ja mikä saa teidät jatkamaan niiden lukemista?
SHARE:

20 kommenttia

 1. Kyllä alkuun pistää silmään ulko-asu, asettelut jne. Jotkut ovat minun silmään liian sekavia ja jäävät siksi lukematta. Ja näin varmasti monella myös minun blogin suhteen - kullakin oma viehtymyksensä :D Mutta seuraavaksi teksti-sisällöt ovat tärkeitä. Massassa kulkee monia samantyylisiä blogeja, joita en nykyisin isommin jaksa seurata. Joskus on kiva lukea hömppää, katsella kauniita kuvia, mutta pohdinnat ja ihan arkiset asiat saavat myös kiinnostumaan. Jotenkin mielenkiinnon yllä pitämiseksi toivon esiin jotain persoonasta sekä jonkinlaista vastavuoroisuutta esim. kommentti-osiossa. Ja toisaalta, ulkoasu voi olla sekava, mutta teksti kiinnostavaa, jolloin jään seurailemaan. Tässäpä sekalaisia mietteitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Katja! Kiitos paljon ajatuksistasi!
   Olen ehdottomasti samaa mieltä, että ensivaikutelmalla on merkitystä eli juurikin blogin ulkoasulla ja selkeillä asetteluilla. Tekstin sisältö on myös blogin kanatava voima ja vaihtelu kevyemmistä syvällisempiin aiheisiin saa omankin mielenkiinnon heräämään. Persoona blogin takana on myös helposti aistittavissa ja jos se viehättää, viehättä blogikin. :) Ja sanopa muuta, komentteihin vastaaminen on myös tärkeää, koska jokainen ajatuksensa jättävä haluaa luonnollisesti tulla huomatuksi ja kuulluksi.

   Poista
 2. Kyllä ne ensimmäiset jutut ovat sujuva teksti ja hyvät kuvat. Suttuiset kännykkäkuvat ja kielioppivirheitä täynnä oleva teksti on No No! Blogissa täytyy olla myös jokin oma punainen lanka, muttei liian suunnitelmallinen. Aiheiden täytyy tietenkin olla itsestä kiinnostavia 😀 En välitä niinkään postausten määrästä, vaan laadusta.

  Huomionhakuisuus postausaiheiden valinnassa, provosointi, oman elämän jatkuva surkuttelu, säälin kerjääminen tms ovat niitä juttuja, jotka saavat minut katoamaan. Epäaidon hypettelynkin tunnistaa aika nopeasti. Tässä nyt muutama mainitakseni.
  Minusta blogien aika ei ole vielä ohi, vaikka jotkut niin väittävätkin. Mutta se on totta, että uusia blogeja ei enää meinaa ehtiä lukemaan 🙁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä, suttuisille kuville ehdoton no-no. Ja selkeä teksti on myös ehdoton edellytys blogissa viihtymisen kannalta ja tähän luonnollisesti kuuluvat oikein asetellut välimerkit ja yhdyssanat.

   Ja voin myös allekirjoittaa kaiken muun mitä kirjoitit - sanasi ovat täyttä asiaa. :)

   Poista
 3. Kyllä se on inspiroivat kuvat ja puoleensavetävä teksti 🤗 tässä sinun kauniissa blogissa molemmat yhdistyy ❤
  Olen kirjoittanut ennenkin, että sinulla on niin uskomattoman kaunis kynä kädessä kun kirjoitat ja tekstiä lukisi loputtomiin ❤ kuvista en edes mainitse, tiedät sen... ❤

  Viikonlopun iloa ja aurinkoa sinne ☀️❤🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien ja tekstin synkronointi tosiinsa ja vieläpä persoonalliseen tyyliin on omakin suosikkiyhdistelmä blogissa viihtymisen kannalta. Onpa mukavaa, että koet nämä piirteet täällä. <3 Toinen mitä arvostan on rikas sanavarasto, joka itselläni tuntuu välillä tökkivän oikein urakalla. Siksi käytänkin aika paljon synonyymeja omassa tekstissäni. :)

   Poista
 4. Minua kiinnostaa blogeissa sekä visuaalisuus (kauniit kuvat ja ulkoasu, mutta karsastan hieman sellaisia blogeja, jotka alkavat muistuttaa jo muotilehden katalogia) sekä hyvä teksti (kirjoitusvirheet, tekstin sisältö). Myös bloggarin persoona vaikuttaa asiaan.

  Minäkin pidän blogeista, joissa aihepiiri on vaihteleva, pelkästään yhteen asiaan keskittynyt blogi ei kiinnosta niin paljon. Ehkä siksi oma blogini on pieni sekametelisoppa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Liian huoliteltuun ja omalla tavallaan jopa kliiniseen ulkoasuun on todella vaikea samaistua tai ammentaa tarttumapintaa. Siksi oman persoonallisuuden kuvastuminen tekstistä ja kuvista näyttääkin olevan useimman blogilukijan top vitosessa!
   Kiitos todella paljon kun jätit ajatuksiasi, niitä oli mukava lukea! :)

   Poista
 5. Kaunis ulkoasu on tärkeä, mutta minulle varmaan kaikista tärkein on oikeinkirjoitus ja ylipäätään bloggaajan hyvät kirjoitustaidot. En kestä yhdyssanvirheitä, ylipitkiä virkkeitä tai puhekielisyyksiä tekstin joukossa. Minusta ne vaan antavat huonon kuvan blogista. (Toki virheitä sattuu kaikille välillä, *osoittaa itseään*.)

  Hyvää viikonloppua sinne! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sekava teksti kielioppivirhein latistaa usein blogilukijan mielenkiinnon vaikka kuvat olisivatkin kaikin puolin onnistuneita. Itsellänikin näitä kielioppivirheitä varmasti tapahtuu, mutta yhdyssanat ja välimerkit pitäisi silti aina huomioida ja tarkastaa vaikka kielikellosta (olen itse aika koukuttunut siihen). :) Kiitos paljon ajatuksistasi!

   Poista
 6. Moi Jenna! Ihan mahtavaa pohdintaa jälleen kerran! Tässä on jo yksi syy miksi palaan aina sun blogiin. Et vain kerro asioita tai päivä kuulumisia vaan menet ns pintaa syvemälle. Itselle tärkeimpiä juttuja on ehdottomasti se AITOUS! Voik kumpa bloggaajat ymmärtäisi, että ae välittyy kilometrien päähän oletko aito vai et. Moni iso blogi pilaa itsensä sillä, että esittävät jotain muuta. Sisältö on myös itselle tosi tärkeä asia, kun edellisessä kommentissa kerroinkin. En jaksa lukea lyhyitä postauksia joissa ei ole oikein mitään sisältöä. Niistä jää kuva, että on täytynyt tehdä postaus mitä ei ole sen enempää mietitty. Ja sitten tietysti se oikeinkirjoitus, yhdyssanat, lauserakenteet ja puhekieli. Ne antavat ainakin mulle huonon kuvan blogista! Pidän myös siitä, että postaukset herättävät keskustelua ja kyllähän sen huomaa, että sun postauksia käydään kommentoimassa ihan eri tavalla kuin monen muun.

  Ja totta kai, sinun kauniita ja inspiroivia kuvia on ihana katsella!

  Ihana postausaihe, jälleen kerran! 💛

  Aurinkoista päivää! ☉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistan nyt itseäni, mutta en voi kuin kiittää kauniista palautteestasi, jolla jaksat aina minua ilahduttaa ja sydäntäni lämmiittää. Kiitos todella paljon kun otat arjestasi aikaa blogini parissa ja vielä sen lisäksi jätät ajatuksella mietittyjä kommentteja! Kiitos kehuistasi ja kannustuksestasi!

   Se aitous on ehdoton edellytys blogissa viihtymisen kannalta omastakin mielestäni. Epäaidon tai teennäisen blogin tunnistaa helposti. Toisaalta aito voi mielestäni olla myös silloin, vaikka kirjoittaisi vain myönteisistä aiheista; epäaidon hypetyksen tunnistaa yleensä jo muutamasta luetusta lauseesta.

   Sujuva teksti on myös olennaista ja luonnollisesti siihen sisältyy oikea kielioppi ja yhdyssanat. Näiden omien blogivuosien aikana on ollut myös kiinnostavaa huomata, kuinka suomen kieli on muuttunut ja kuinka uusia sanoja on syntynyt. Tästä esimerkkinä esimerkiski "maritus", joka on nykyään aivan virallista suomen kieltä. On jännää myös nähdä, miten kielemme tulee vuosien saatossa edelleen muuttumaan ja pysyykö sen vauhdissa itse mukana. :)

   Oletko muuten itse ajatellut perustaa blogia (tai ehkä sinulla jo on?) Oma sanavarastosi on niin rikas, että sen avulla ilahduttaisit varmasti monia!

   Poista
  2. Moi Jenna! Sori, että vastaus kestänyt näin pitkään. Töissä ollut todella raskasta ja olen ollut aika uupunut viime aikoina. Olen huomannut myös, että oma mieliala ollut maassa kaiken tämän hässäkän keskellä. Saikkua olen ollut aina todella huono hakemaan, vaikka tietenkin välillä se olisi ollut varmasti ihan hyvä asia. En vaan osaa saikuttaa :D Kuten olen aikaisemmin tänne kirjoittanut, olen käynyt lävitse aikaisemmin jo uupumuksen sekä masennuksen. Silloinkaan en saikkua alkuun paljon hakenut. Paljon itsellä näissä asioissa opittavaa vielä ja täytyisi muistaa olla itselle armollinen.

   Kiitos ihanasta vastauksesta. Lämmittää paljon näin lukijana, että jaksat aidosti panostaa vastauksiin. Tuntuu vain, että osa vastaa muutamalla sanalla tai jopa pelkällä hymiöllä. Aitous se vaan välittää kaikesta sun blogissa, mikä on ihanaa.

   Olen kyllä monesti harkinnut blogin perustamista, koska pidän paljon sisustamisesta ja vaatteet ja kauneusaiheet ovat lähellä sydäntä. En ole vielä uskaltanut perustaa blogia, koska pelkään hieman, että se uuvuttaisi itseä enemmän. En usko, että osaisin suhtautua siihen harrastuksena vaan ottaisin stressiä blogin päivittämisestä jne. Myöskin se, että avaisin omaa elämää tuntemattomille, tuntuu hieman arveluttavalta. Mutta ehkä joku päivä :)

   Poista
  3. Moikka! Kiitos paljon kommentistasi ja ei hätää, näihin vastataan täysin omien voimien ja oman ajan mukaan. <3

   Muistan, että olet kertonut omasta historiastasi masennuksen kanssa ja olenkin linjoja pitkin jollain lailla aavistellut, että uupumuksesi on nostanut päätään.
   Kehomme on ihmeellinen ja uupumuksen aiemmin kokeneena se usein reagoi voimakkaasti kiireen ja stressin aikana, kuten kerroit. Muistathan olla itsellesi armollinen ja lujan lempeä; oman terveyden ja jaksamisen kanssa ei kannata alkaa neuvottelemaan. Kuuntele kehoasi. Jos se pyytä lepoa niin anna sitä, joohan? Suorittajaluonteena tiedän tosin, ettei tämä ole aina helppoa, mutta keho ja mieli kiittää siitä vielä jälkikäteen. <3

   Kiitos sinulle syvästä empatiastasi ja mukanaolostasi blogini parissa. Arvostan sitä todella paljon.

   Lempeää alkavaa viikkoa, tyyntä mieltä ja levollista sydäntä. <3

   Poista
  4. Moi!

   Sitä armollisuutta täytyy kyllä edelleen harjoitella. Ja juuri toista suorittajaluonteesta pitäisi pystyä välillä hölläämään. Mikähän siinä on niin vaikeaa :D Onneksi olen nyt kuitenkin oppinut tunnistamaan oireet ja osaan reagoida niihin edes jollain tasolla.

   Me lähetään muutaman viikon päästä Aasian pariksi viikoksi ja siellä olen ajatellut ihan vain olla ja lillua altaalla :D

   Poista
  5. Uskoisin, että armollisuuden osoittaminen itselle on jatkuva prosessi mutta pikkuhiljaa siinä voi edistyä. :) Ja miten ihanaa, että pääsette lämmittelemään Aasian lämpöön. Oikein rentouttavaa lomaa ja sen odotusta!

   Poista
 7. Moi! Mua kiinnostaa blogin sisältö ja se, että blogi herättää ajatuksia ja keskustelua. Pidän tärkeänä oikeinkirjoitusta ja kyllähän se aitous välittyy.

  Ihanaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todella hienosti kiteytetty. Nämä seikat nousevat esiin monella lukijalla ja ovat myös omalla listallani aivan kärjessä! Kiitos Ellen kommentistasi!

   Poista
 8. Ihana postaus taas :). Seuraan todella vähän enään blogeja alussa seurasin enemmän vaikka kuinka monta mut huomasin yhä enemmän vain seuraavani paria blogia joten muut jäi pois.Se mikä viehättää blogeissa on aitous ja samankaltaiset arvot jotka näkyy yllättävänkin hyvin blogeista. Ekologisuus ja elämän yksinkertaistaminen on mulle tärkeitä sekä puhdas ruoka ja terveys ja samankaltaisia arvoja edustaviin blogeihin helposti samaistun. Positiivisuus ja positiivisena yrittäminen vaikeuksista huolimatta on myös äärettömän ihaltavaa jos blogissa mennään pintaa syvemmälle.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Annika! ❤️ Kiitos kun kommentoit! Ihana kuulla, mikä sinua vetoaa blogeissa ja ae se on kyllä totta, että blogeista voi helposti aistia kirjoittajan arvomaailman. Tuo oli hyvä oivallus!

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig