16. tammikuuta 2018

PyykkijuttujaTänä aamuna viikatessani puhtaita pyykkejä kaappiin minulle tuli mieleen postausidea, joka on varmasti koko blogiaikani arkisin aihe: pyykinpesu. Mietin aluksi olisiko idea ihan hoopo, koska kyllähän kaikki osaavat pyykkinsä pestä. Toisaalta viime aikoina on monissa blogeissa puhututtanut niiden tavallisimpien arkiaiheiden loistaminen poissaolollaan, joten päätin siksi ottaa kameran esiin ja työstää tämän postauksen. Ja kukaties jos näistä vinkeistä olisi ihan iloakin?

Entisenä vaate- ja päivätekstiilialan työntekijänä olen itsekin oppinut paljon uusia juttuja pyykinpesusta, jotten tässä pieni briiffi meidän pyykinpesurutiineista. Osa on varmasti ihan itsestäänselvyyksiä, mutta ehkä joukkoon mahtuu jotain uuttakin. :)Meillä pyykkiä pestään suurin piirtein kerran viikossa neljän koneellisen verran. Pyykkiä kertyy myös isovanhempieni kodista, koska olen ottanut viikottaisten käyntien yhteydessä tehtäväksi vaihtaa heidän lakanansa ja ottaa ne kotiin pestäviksi. Pesuaineina käytämme aina hajusteettomia aineita, koska hajusteelliset kutittavat ihoamme.

Lajittelen pyykit lämpötilojen ja värien mukaan. Puuvillaiset alusvaatteet ja sukat pesen kuudessakymmenessä asteessa samaten lakanat ja pyyhkeet. Lakanat on kuitenkin hyvä pestä pyyhkeistä erikseen, koska samaan aikaan pestessä pyyhkeistä saattaa irrota nukkaa lakanoihin. Pyyhkeet on myös hyvä pestä aina täydessä koneessa ilman huuhteluainetta. Vajaita koneellisia pestessä pyyhkeet hakkautuvat rumpuun tehden niistä kovia irrottaen samalla myös nukkaa. Huuhteluaine puolestaan heikentää pyyhkeiden imukykyä, joten siksi sen käyttöä pyyhkeiden kanssa ei suositella.

Lakanoiden pesussa on myös ehdotonta huomioida oikea lämpötila varsinkin ensimmäisten pesujen yhteydessä. Moni meistä pesee uudet lakanansa ennen käyttöönottoa niissä olevan hienon tekstiilipölyn vuoksi, mutta tähän pesuun on toinenkin hyvä syy. Ensimmäisessä pesussa pussilakanoiden värit kiinnittyvät, joten on välttämätöntä, että noudattaa pesulapun ohjetta. Olen itsekin tehnyt sen virheen, että pesin uudet lakanat ensimmäisen kerran neljässäkymmenessä asteessa pesulapun näyttäessä kuuttakymmentä. Sen seurauksena värit levisivät ja mustavalkoisista lakanoista tuli mustaharmaat. Ei kiva. Noudata siis pesuohjeita, aina!


Vaatteiden pesussa pätee samat periaatteet kuin kodintekstiilien kanssa. Lajittelen ne aina värien ja lämpötilojen mukaan ja vältän vajaita koneellisia. 

Helposti sähköistyvien vaatteiden kanssa käytän huuhteluainetta, mutta en muutoin -varsinkaan farkkujen kanssa. Huuhteluaine heikentää farkkujen ryhdikkyyttä ja tekee niistä "löysät". Farkut on myös hyvä kääntää nurinpäin (ja tarkistaa taskut) ennen pesua. HUOM! Tummansinisten farkkujen kanssa tulee olla jopa viiden ensimmäisen pesun jälkeen tarkkana, sillä tumma denim kuivavärjää alussa aina. En siksi suosittele käyttämään niiden kanssa valkoisia kenkiä tai alushousuja -ainakaan ihan heti, jos ei ole pakko. 

Tekstiilien kestävyyden kannalta suosin aina narulla kuivattamista, mutta myönnän, että kuivausrumpuunkin tulee välillä turvauduttua sen helppuden vuoksi. Samaistutteko tähän?

Peitot ja tyynyt on myös hyvä pestä säännöllisesti. Näin ne pysyvät pidempään kuohkeina, eikä niiden sisällä oleva kuitu pääse paakkuuntumaan. Peittojen suositeltu pesuväli on kuusi kuukautta ja tyynyjen kolme kuukautta -tosin kuka pesukertoja jaksaa ylös merkata, heh! Pesuainetta ei tarvitse laittaa koko mitallista, vaan yksi kolmasosa riittää. Vaihtoväliksi tyynyille suositellaan kaksi vuotta ja peitoille neljä. 

Nyt olisi todella kiva kuulla teidän pyykinpesurutiineista ja olisiko mielessänne vielä joitain vinkkejä, joita tässä postauksessa ei ollut? 


SHARE:

16 kommenttia

 1. Täällä melko samat rutiinit pyykkihuollossa, joskin rumpukuivatan aina pyyhkeet, jolloin niistä tulee ihanan pehmeät. Olen hurahtanut noin vuosi sitten pyykkietikan käyttöön, enkä voisi pestä pyykkiä ilman sitä. Kannattaa tutustua ellei ole vaikea tuoksuyliherkkyys, pyykistä tulee aivan eri tavalla raikasta. :)

  Kivaa keskiviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kun kerroit pyykkäämisistänne, Jenni! Minua on aina kiinnostanut, kuinka perheissä hoidetaan kotityöt, koska minulle ne edustavat pysyvää ja turvallista arkea. <3
   Pyykkietikasta monet ovat kertoneet hyvää ja siihen täytyy ehdottomasti tutustua paremmin!

   Poista
 2. Tässä tuli itselle paljonkin uutta, k i i t o s 🤗 varsinkin nuista pyyhkeistä!

  Itse heitän lähes aina koneeseen mukaan värin ja lian kerääjän, josta joskus kauan sitten blogissakin vinkkasin. Niitä ilman ei osaa olla 🤗

  Tosi loistava postaus aihe ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, että vinkeissä oli jotain käytäntöön poimittavaa. :) Ja minä puolestani kiitän vinkistä noihin kerääjiin -ne ovat minulle aivan uusi tuttavuus!

   Poista
 3. Pyykkietikka on ihan huippujuttu, pyykkiin jää raikas, puhdas tuoksu ja tekee hyvää myös pesukoneelle. Pyyhkeet ja lakanat mä aina rummutan, ja lakanat sen jälkeen vielä mankeloin, ihana mennä sileiden ja puhtaiden lakanoiden väliin... ja noode värisieppareiden puolesta minäkin puhun, ovat ihan huippuja mm. silloin kun miesväki pesee pyykkiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu kun kerroit! Pyykkietikkan puolesta monet puhuvat ja minulle se on aivan uusi kokeiltava. Täytyyy siis ottaa enemmän siitä selvää ja myös noista mainitsemisistasi sieppareista! Näin ne ideat vaihtuvat, mahtavaa! <3

   Poista
 4. Moi! Olipa kiva postaus ja kiitos vinkeistä! Liian usein tulee pestyä väljiä koneita, joka on paha tapa ihan jo ympäristön kannalta. Pesupähkinöitä olen myös kokeillut, mutta jättivät pyykit tunkkasiksi.

  Pyykinpesu on kyllä ykd lempi siivouspuuhista!

  Kauniita kuvia! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tällainen näinkin arkinen aihe veti puoleensa. :) Olen itsekin pessyt harmillisen paljon väljiä koneita ja ihan harmittaa jälkeenkin päin se energian tuhlaus. Välillä toki täysien koneita ei edes kerry, mutta pääsääntöisesti olen pitänyt tavoitteena pestä täysiä koneellisia.

   Pyykinpesu on minustakin ihan parasta ja olenkin ominut sen taloudessamme täysin itselleni, hahah! :D

   Alkaako jet lag helpottamaan? <3

   Poista
  2. Itsekin olen pikkupojasta asti pitännyt pyykinpesusta. Minusta pyykinpesu on mukavaa puhaa. Itse pesen vanhalla pulsaatoripesukoneella nykyisinkin. Tykkään tällaisesta pyykinpesusta nykyisinkin. Minusta tama on mukava aihe. Näiä ei juuri näytä miehet jostain syystä juuri kommentoida .Kylä kai miehetkin pese pyykkiä.

   Poista
 5. Moi! Meilläki mä hoidan pyykinpesun. Ihan jo siks, että mies ei vaan mene pesemään väärillä ohjelmilla ja pilaa mun vaatteita 😅

  Joo! Jet lag takana päin ja kiva, että tuli lunta niin ei ole niin pimeetä 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Heka kyllä pesisi, mutta olen ominut sen puuhan kokonaan itselleni! 😅 Kiva kuulla, että jet lag on takana päin. ☺️

   Poista
 6. Jos alushousuissa lukee 30 astetta, niin onko oikeesti väliä jos pesee 40?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsääntöisesti kyllä. Itse ainakin olen onnistunut pilaamaan 30 asteen pyykit pesemällä ne huolimattomasti 40 asteessa. 😬

   Poista
 7. Mites tyynyn pesu kun ei ole kuivausrumpua käytössä? Missä ohjelmassa/lämpötilassa? Miten saada ne taas pöyheiksi pesun jälkeen 🤔 Kiitos jos jaksat vastata 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tosi hyvä kysymys ja toki jaksan vastailla. :)

   Tyynyt pestään tavallisesti 60 asteessa normipesuohjelmalla (älyvaahtotyyny kuten Tempur imuroidaan, mutta sen päällisen voi pestä.) Linkous kannattaa säätää korkealle, jos sitä voi erikseen säätää.

   Pesun jälkeen tyynyä kannattaa pöyhiä ja se kuivataan lappeellaan esimerkiksi pyykkinarun päällä. Kuivaamisen aikana (voi mennä useampikin päivä aikaa, ennen kuin tyyny on kauttaaltaan kuiva) tyynyä kannattaa käännellä ja muotoilla päivittäin, jottei kuidut paakkuunnu tai ala tuoksahtaa "ummehtuneelta."

   1/3 osa pesuainetta riittää tyynyjen pesuun.

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli iloa! :)

   Poista
 8. Itse olen pessyt uudet lakanat vähintään 60 asteessa. Olihan tuossa hyviä vinkkejä. Itse pesen näin talvisin yleensä kerran kuussa mökillä vanhalla pulsaattoripesukoneella.Kesällä kun saa ulos kuivumaan tulee pestyä useammin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig