21. huhtikuuta 2018

NÄMÄ VIRHEET OLEN TEHNYT BLOGGAAJANA

Ja kuinka aion, tai olen korjannut ne.


OMAN TYÖNI VÄHÄTTELY

Sanotaan, että vaatimattomuus kaunistaa. Miten usein silti sekoitammekaan vaatimattomuuden vähättelyyn? Jos meitä esimerkiksi kehutaan, vastaammeko siihen usein "ei tässä mitään / ei tää ollut mitään ihmeellistä / kävi hyvä tuuri." Näin olen tehnyt blogini suhteen itsekin. 

Itsemme vähättely antaa kuitenkin sellaisen kuvan, ettemme arvosta itseämme tai työtämme ja samalla nolaamme kehujen antajan aliarvioimalla hänen käsitystään osaamisestamme. Miten parempi olisikaan siksi vastata kauniisiin sanoihin kiittäen ja selkä suorana hymyilevin kasvoin. Voimme siis olla vaatimattomia mutta samalla silti arvostaa omaa työtämme terveellä, itseämme sopivasti kunnioittavalla tavalla. 

Ratkaisu: Seuraavan kerran kun joku kiittää tai kehuu minua missä tahansa asiassa, yritän ottaa sen kiitollisena ja toisen näkemystä arvostaen vastaan. Silloin annan kehun antajalle antamisen iloa ja oma arvostukseni omia taitojani kohtaan (vähättelemisen sijaan) tervehtyy.

VERTAAMINEN TOISIIN

Itsemme vertaaminen toisiin niin työssä kuin elämämme muillakin saroilla tuntuu olevan iskostettuna todella syvälle mieleemme. 

On tietenkin eri asia innostua ja inspiroitua kanssaihmisten tekemisistä, mutta tarpeeton oman osaamisemme vertaaminen toisten taitoihin on paitsi myrkkyä mielellemme, myös intoamme takuuvarmasti lannistava tekijä.

Oma vertaamiseni toisiin oman blogini suhteen on ilmennyt suhteessa kuviini tai kirjoitustyyliini; joku on aina parempi ottamaan kuvia, säätämään niiden valotusta ja kontrastia tai kekseliäämpi kiinnostavien kuvakulmien löytämiseen. Lisäksi jollain toisella on paljon rikkaampi sanavarasto tai hänen nerokas kerronta on kuin karkkia silmille ja mielikuvitukselle.

Ratkaisu: Päätän keskittyä siihen minkä tiedän osaavani ja samalla nauttia oman luovuuteni ilmaisemisesta. 

VALOKUVAT

Vaikka kuvattava kohde olisi kuinka kaunis tai mielenkiintoinen, liian pienet tai epäselvät kuvat eivät tee kuvauskohteelle sen kaipaamaa oikeutta. Varsinkin ensimmäisessä blogissani (jota ei enää ole) postasin postimerkin kokoisia kuvia, jotka olisivat näyttäneet paremmilta suurina. Toisaalta myös ylivalottamisella eli puhki polttamisella olen yrittnyt parantaa kuvien valkotasapainoa - mutta huonolla menestyksellä.

Ratkaisu: Kuvien tämän hetkinen koko on mielestäni riittävä, mutta niiden valkotasapainon kanssa minulla on vielä opeteltavaa. Seuraava steppini onkin hankkia valko- ja harmaakortti, joiden käyttäminen saa kuviini luonnolliset värit sinertävyyden, kellertävyyden ja puhkipalamisen sijasta. 


HATARA OTSIKOINTI

Moni meistä inhoaa klikkiotsikoita. Toisaalta otsikko, joka ei sano oikein mitään voi olla aivan yhtä ärsyttävä. Omassa blogissani tällaisia esimerkkejä ovat Kolmas kerta toden sanoo (kyseessä olohuoneen kolmas pöytä), Sinistä ja puuteria (sinisen ja puuterin värinen asu), Valkoisen pehmentäjät (murrettujen värisiä yksityiskohtia sisustukseen) ja Nyt ne kukkivat! (kirsikankukkien kukinta). Kaikki edellä mainittujen esimerkkien otsikoiden merkitys kyllä selventyy tekstejä lukiessa, mutta sellaisenaan ne eivät välttämättä herätä lukijan mielenkiintoa.

Ratkaisu: Tästä lähtien kiinnitän huomiota täsmällisempään otsikointiin. Jos siis nyt kirjoittaisin edellä mainitut otsikot, korjaisin ne näin: Kolmas sohvapöytä toden sanoo, Sinistä ja puuteria kesäasussa, Valkoisen sisustuksen pehmentäjät ja Nyt ne kirsikankukat kukkivat. Huomatteko? Vain yhden sanan lisäys otsikkoon selkeytti postauksen sisältöä huomattavasti. Tarvittaessa lisään kirjoituksiin myös väliotsikoita selkeämmän lukukokemuksen varmistamiseksi.

SUUNNITTELEMATTOMUUS

Moni bloggaaja postausta kirjoittaessaan alkaa kirjoittamaan mitä mieleen juolahtaa ja niin myös minä. Tässä on kuitenkin se ongelma, ettei tekstistä tule aina johdonmukaista, jäsenneltyä tai lukijalle hyödyllistä. Toki on olemassa bloggaajia, jotka haluavat pitää blogin omana julkisena päiväkirjanaan kirjottaen vain itselleen. Mutta silloin jos verkkopäiväkirjan laatija haluaa lukijoiltaan vastakaikua, tekstistä täytyy muokata lukijalle helposti ymmärrettävää ja häntä jollain lailla koskettavaa.

Ratkaisu: Ennen jokaisen postauksen kirjoittamista pysähdyn hetkeksi miettimään, mikä on kirjoituksen juju ja miten aihe voi hyödyttää lukijoitani. Tämän lisäksi pidän suunniteltujen blogipostausten julkaisupäiväkirjaa, josta näen helposti aiheiden vaihtelevuuden ja parhaan julkaisupäivän. 

LIIAN KORKEAT VAATIMUKSET

Miten mahtavaa olisikaan osata kaikki niksit kuvaamisesta kirjoittamiseen heti! Toisaalta, silloin voisi menettää monia onnistumisen tunteita, joita oppimisen matkalla kertyy mukaan. Silti välillä harmistun, kun en osaa tulkita oikein blogin tai somekanabien algoritmejä tai saavuta omia tavoitteitani valokuvaamisessa kehittymisessä.

Myös silloin, jos joku tuttu lakkaa seuraamasta IG:ssä saa minut tuntemaan, että olen epäonnistunut tavoitteessani jakaa hyvää mieltä kuvien ja tekstien välityksellä toisille. Tiedän, ettei minun tarvitsisi näin ajatella, mutta välillä inhimillisyys nostaa vahvasti päätään.

Ratkaisu: Madallan oma vaatimuksia oman työni suhteen ja uskon siihen, mitä teen. Ja kun tiedän mitä teen, olen varmempi itseni ja osaamiseni kanssa. 


Tämä postaus syntyi oivalluksista, jotka syntyivät osallistumisestani Blogivalmentaja Tiia Konttisen maksuttomaan 4 videon workshoppiin harrastelijabloggaajille. Olenkin kertakaikkisen innoissani ja häkellyksissäni kaikesta oppimastani!

Siispä silkasta kiitollisuudesta Tiian loistavia opetusmenetelmiä kohtaan halusin jakaa hänen tarjoamiaan palveluitaan myös kaikille muillekin bloggaajille, jotka tuntevat polkevansa oman verkkopäiväkirjansa kanssa paikallaan. Omat hyötyni hänen ohjeistaan huomasin jo yhdessä päivässä, joten hän todellakin tietää, mistä puhuu! Siksi uskon, että myös monet muut blogin kirjoittajat saavat Tiian valloitavan olemuksen, että asiantuntevan kouluttamisen kautta paljon uusia ahaa-elämyksiä!

Herättikö postaus tunteita tai ajatuksia, joita haluaisit jakaa? Jaa ne kommenttikentässä. Odotan mielenkiinnolla!


SHARE:

14 kommenttia

 1. Erittäin hyvä postaus ja mäkin osallistuin tuolle kurssille :). Tiialla on hyviä vinkkejä!

  Oikein kivaa viikonloppua<3

  Ps. Mun blogi ei enää päivity bloggerin lukulistaan, mutta tuu ihmeessä käymään uuden blogin puolella - beautyoflife.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S, ihana kuulla että pidit! :) Muistan, kun meillä oli kerran puhetta blogivalmentajasta, ja hänen on varmasti täytynyt olla juurikin Tiia! :)

   Ja miten upeat uudet sivut sinulla! Kunpa itsekin osaisin siirtää blogini wordpress.orgiin. Onnea kovasti! <3

   Poista
 2. Tuo otsikointi todellakin antoi ihan mielettömästi eväitä ☺ kiitos kiitos kiitos ❤❤❤ välillä otsikon kanssa lyö tyhjää ja tällöin tulee itselläkin vastaavia otsikoita mutta nyt todella koin ahaa elämyksen ja kiinnitän jatkossa asiaan huomion!

  Mahtavaa jälleen kerran! Olet ❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsikointi on varmaan yksiä haastavampia asioita bloggaamisessa! Ainakin välillä itselläni lyö pää niiden kanssa ihan tyhjää. Tiia kertoi otsikointiin todella hyviä vinkkejä ja myös moneen muuhun bloggaamisen liittyvään asiaan. Oli siksi pakko laittaa hyvä kiertämään ja jakaa hänen loistavat palvelunsa! :) <3

   Poista
 3. Hienoa Jenna millaisia oivalluksia olet tehnyt bloggaamisen suhteen❤ Tuota itsensä vertaamista muihin on mullakin taipumusta olla. Mutta kuten sinäkin totesit, siihen auttaa kun keskittyy siihen mitä itse osaa hyvin eikä siihen mitä muut osaa paremmin. Välillä stressaan kovastiki blogin suhteen, mutta sitten aina havahdun ajattelemaan että hei, en minä ole kenellekään tilivelvollinen tästä blogista, saan tehdä sitä just sillä tavalla miten minusta parhaalta tuntuu♡ ja siinä piilee minusta koko bloggaamisen pointti😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tunnen olevani "avartunut" moneen bloggaamiseen liittyvään asiaan nähden. Välillä sitä sokeutuu omalle työlleen, joten on virkistävää saada valmentajan inspiroivia vinkkejä ja todeta ne toimiviksi!
   Ja juurikin näin. Ajattelemme asioista aivan samoin. <3

   Poista
 4. Todella hyvä ja inspiroiva postaus! <3 Olen kanssa tutustunut Tiian vinkkeihin, mutta ehkä pitäisi osallistua kurssille myös ja ottaa neuvot käyttöön. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lämpimästi suositella Tiian workshoppia! Ajattelin jatkaa opiskelua ihan maksullisessakin verkkokurssissa- niin vakuuttavia ja ennen kaikkea toimivia Tiian vinkit ovat. :) Ja mahtavaa, että hyvän jakaminen eteenpäin tämän postauksen välityksellä onnistui. <3

   Poista
 5. Tosi mielenkiintoinen ja aiyo postaus! Pidän kovasti tyylistäsi kirjoittaa; olet aito ja et yritä olla muuta kuin olet.

  Välillä ärsyttää blogeissa se "aina on kivaa ja ihanaa " - lässytys, mutta sinun blogin aitous ja rehellisyys viehättää. Kiitos siitä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana palaute! Voi kiitos paljon sanoistasi! En muutenkaan elämässäni jaksa kaunistella tosiasioita, joten ihana kuulla, että se näkyy myös täällä. :)

   Kiitostulva sinulle! <3

   Poista
 6. Tosi hyviä ajatuksia. Aloitin vasta noin kuukausi sitten bloggaamisen ja olen joutunut kamppailemaan paljon sen kanssa mihin suuntaan haluan blogiani viedä niin, että se tuntuu minusta hyvältä, mutta palvelee myös lukijoitani.

  https://duniatoropainen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Dunia! Ja lämpimät onnittelut blogistasi! Kävinkin juuri vastavierailulla ja on pakko sanoa, että teillä on todella kaunis koti! :)

   Ymmärrän hyvin tuon kamppailun, mutta olen varma, että blogisi muotoutuu oman näköiseksi ajan ja bloggaamisen kanssa. Mikään blogi ei ole koskaan niin sanotusti "valmis", vaan jokainen blogi elää ja muokkautuu aina kirjoittajan elämäntilanteen mukaan. Tiian sivuilta löytää todella hyviä perusvinkkejä, jos haluat niitä vielä kurkata. Niistä oli minullekin tosi paljon iloa! :)

   Poista
 7. Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta. Ja, tuollainen kurssi on varmasti hyödyllinen ja laittaa juurikin ajattelemaan omaa työtään.
  Blogisi on tyylikäs ja kirjoitat mukavasti. Mukava seurata blogiasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidit ja että postauksesta oli sinulle iloa! Tekee välillä hyvää pohtia omaa blogiaan ikään kuin ulkopuolisin silmin ja sitä kautta voi saada paljonkin uutta puhtia ja intoa kirjoittamiseen. :) Kiitos kun olet mukana blogissani, arvostan sitä todella paljon Kaisa! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig