10. elokuuta 2018

Puhtaat peitot ovat puoli petausta


Postauksessa oleva Familonin Ultra-tuplapeite ja viimeisen kuvan pussilakanapaketit saatu lahjaksi

Minuun iski eilen oikea siivousvimma. Päivä oli tosin suunniteltukin kotitöiden hoitamiseen viikonloppua varten, mutta päivä lähti hieman "käsistä". Oli vaan niin ihana siivota oikein ajan kanssa normaalin pikaisemman viikkosiivouksen sijasta. Niinpä pesin keittiön tuolit, keittiön pöydän jalasta kanteen, kylppärin, kaakeleita, väli- ja kaapinovia ja mikä parasta - varasin taloyhtiömme suuren pesukoneen unitäkkiemme pesua varten. Pyykinpesu onkin kotityö, jota ihan oikeasti rakastan ja voisin pyöritellä koneellisia aamusta iltaan (ja niin välillä teenkin). :D


Siinä sitten rumpukuivatessani vastapestyjä täkkejä mieleeni juolahti postausidea peittojen (ja tyynyjen) säännöllisestä huoltamisesta ja siitä, miksi se on niin tärkeää. Ajatusta työstäessäni soi samaan aikaan ovikello postelioonin tuodessa meille valtavaa pakettia. Olin alkuviikosta saanut yhteydenoton Familonilta ja sieltä aina niin sydämellinen ja aurinkoinen Hanna viestitteli, että haluaisi piristää minua muutamilla syksyn uutuuksilla ja tiesi myös tasan tarkkaan, mikä materiaali ja väri minua voisi ilahduttaa. Hanna, olet ihan super! <3 Paketissa oli tosi kauniit percale-puuvillaiset pussilakanat ja kevyt-tuplatäkki ja meni kyllä vähän aikaa, ennen kuin uskoin silmiäni. 


Tiedättekin, että olemme käyttäneet Familonin peittoja ja tyynyjä jo useamman vuoden ja blogin aikana olen tehnyt Familonin kanssa myös kaupallista yhteistyötä. Tämä saamamme pehmeä paketti ei siis edellytä blogipostauksia, mutta koska olemme olleet todella tyytyväisiä heidän peittoihin, tyynyihin että tekstiileihin, en malta olla niistä tässä yhteydessä kertomatta. En myöskään voi liiaksi korostaa kiitollisuutta tästä unten maille vievästä lahjasta! Tällainen ystävällisyys ei ole minulle millään lailla itsestäänselvyys ja siksi se lämmittääkin niin paljon. <3


Vaihdoimme Heikin kanssa aikoinaan kaikki petivaatteemme vanhoista uusiin miltei kerralla. Meidän tarina tässä suhteessa on se aika tavallinen ja varmaan monille arjesta tuttu; olimme nukkuneet ihan liian pitkään sellaisilla luiruilla peitoilla ja epäergonomisilla tyynyillä, että näin jälkeenpäin ihan puistattaa.. Emme vain ehkä olleet tulleet ajatelleeksi, että esimerkiksi oikean korkuinen tyyny ja oikean lämpöinen peitto (niin talvella kuin kesällä) vaikuttaisi unen laatuun yllättävän paljon. Petivaatteet ja tyynyt ovat tietenkin aina apukeinoja, eivätkä poista esimerkiksi rakenteellisista syistä johtuvia niskakipuja, mutta oikealla uniergonomialla ja oikeanlaisilla tekstiileillä voi silti olla merkitystä. Tämän totesimme itsekin kun molemmille löytyi "juuri se oikea" tyyny ja peitto, joilla soudamme höyhensaarille vieläkin.


Nukumme molemmat Familonin Ultra-peitolla, jossa on mielestämme tosi hyvä ja järkevä hinta-laatusuhde. Muistan kun peittoja vaihtaessamme hypistelimme Familonin eri paksuisia ja eri tekstuurillisia täkkejä ja molemmat päädyimme samaan, eli Ultraan. Se on siitä kiva, että se on lämpöisyydeltään keskilämmin, eli se on passannut meille mainiosti kesät sekä talvet. Tosin tänä kesänä lämpöasteiden kivuttua kattoon olemme nukkuneet pelkillä lakanoilla, mutta nyt otamme testiin tämän samaisen Ultra-sarjan kevytversion. Sarjansa sisaruksen tavoin tämä tuntuu tosi kuohkealta, ilmavalta ja kahisee ihanasti!


Miten peitot kannattaa sitten huoltaa, jotta tämä "uutuuden" tunne säilyisi niissä mahdollisimman pitkään? Hyvä muistisääntö on pestä peitot pari kertaa vuodessa eli vaikka kesällä ja talvella. Näin välttyy nukkumasta niillä luiruilla kangaskasoilla, jotka etäisesti muistuttavat olleensa joskus täkkejä (ja jotka ovat kaikkea muuta kuin hygieenisiä). Pesemisessä on kuitenkin hyvä muistaa seuraavat perussäännöt:

- Pese kuitutäytteiset peitot ja tyynyt 60 asteessa 
- Suosi nestemäistä pesuainetta, sillä pulveri jää helposti kiinni kuituihin
- 1/3 pesuainetta riittää
- Jos käytät kuivaamisen rumpukuivausta, tarkasta, ettei lämpötila nouse yli pesulämpötilan
- Jos kuivaat peitot narulla, pöyhi niitä, jotta täyte levittyy tasaisesti
- Jos kuivaat tyynyn ilman rumpukuivausta, aseta se tasolle ja pöyhi samoin kuin peittoakin

Samat pesuohjeet pätevät myös unityynyihin, mutta tyynyjen suositeltu pesuväli on neljä kertaa vuodessa, eli noin kolmen kuukauden välein.Kun siis unitekstiileistä pitää hyvää huolta, niiden käyttöikä pitenee ja ennen kaikkea unenlaatu voi pysyä hyvänä. Vaihtoväli peitoissa vanhasta uuteen on muuten yleisesti ottaen neljä vuotta, mutta ainakin omat peittomme ovat vielä pian neljänkin vuoden jälkeen lähes uudenveroiset. Tämä johtuu ihan vain siitä, että pesemme ne säännöllisesti, jolloin peiton sisällä olevat kuidut eivät pääse paakkuntumaan ja näin peitot pysyvät myös ihanan kuohkeina. Säännöllinen tuulettaminen kannattaa myös muistaa, tosin tässä suhteessa ainakin itse olen päässyt pahasti laistamaan. Suositus peittojen ja tyynyjen tuulettamiseen onkin kerran viikossa ja helpointa se olisi varmaan samassa yhteysessä, kun vaihtaa lakanat. Koitan tämän itsekin ottaa muistilistalle.

Olisi kiva kuulla miten te nukutte ja onko teille muodostunut joitain rutiineja, joilla pidätte huolta petivaatteistanne? Aihe on mielestäni tärkeä, sillä nukkuuhan ihminen kolmasosan elämästään - eli vuosiksi muunnettuna noin kolmisenkymmentä!


SHARE:

2 kommenttia

 1. Moi!

  Ihanan yllätyksen olet saanut! Meillökin familonin peitot ja ollaan oltu tyytyväisiä. Tyynyissä olen suosinut lampaanvillatyynyjä, koska ne lämmittävät kylmällä ja viilentävät kuumalla.

  Ihanaa loppukesää! ☉

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anna! Kiva kuulla, että sielläkin on tykätty Familonin peitoista! Ja oliko se niin, että teillä on myös Familonin pellavalakanat (muistanko oikein)?

   Tämä kesä on mennyt ihan hurjaa vauhtia ja on jännää ajatella, että ensi kuussa starttaa jo syksy. Jaiks!

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!

Blogger Template Created by pipdig